Alla inlägg den 21 februari 2015

Av kajsa svanlind - 21 februari 2015 18:16

Nu har min värdfamilj kommit hem från Österrike. Och jag klarade det! Mission completed. Jag måste säga att jag har haft en sjukt rolig vecka med lilla K. Veckan har gått fort, nästan för fort. Hon skötte sig superbra. Jag förstår inte hur hon kunde vara så duktig. Jag menar, hade jag blivit lämnad av min familj i en vecka i den åldern, utan att veta när de skulle komma tillbaka (som tvååring vet man inte vad en vecka är. Tidsuppfattningen är liksom inte på topp då) hade jag troligtvis gråtit mig till sängs varje kväll och skrikit hela dagarna. Men hon gjorde inget av det. 

 
Jag är även väldigt tacksam för att mina vänner har ställt upp denna vecka. Vi har hittat på mycket kul tillsammans och de har hjälpt till med att leka och även att ta hand om K. Ibland kunde jag sitta ned med en kopp kaffe och se på när mina vänner lekte med K. Det var riktigt skönt. Och i allmänhet, även fast jag älskar att prata och leka med K, så är det skönt att få prata med vuxna emellanåt. 
 
Varje dag hittade vi aktiviteter. Jag tog för det mesta dagarna som de kom. Det kändes som att det passade både mig och K perfekt. Vi kunde då göra vad vi kände för istället för att känna press att vi var tvinga att göra något speciellt. Jag försökte att inte boka in för många playdates, även fast de i slutändan blev del av dem. Vi utnyttjade de soliga dagarna på bästa sett genom att vara ute så mycket som möjligt. 
 
Jag hade planerat att blogga mer än vad gjorde men det var inte så lätt. För det första så skulle jag aldrig någonsin blogga medan jag tillbringar tid med K. När jag är med henne så vill jag bara fokusera på att tillbringa tid med henne, inget annat. Så jag tänkte blogga på kvällarna istället, men de var oxå fullbokade för min del. Antingen var Roja här, och jag ville naturligtvis inte blogga när hon var här, eller så skypeade jag med min familj. Dock hände inget speciellt i torsdags kväll, ingen var här och jag skypeade inte. Men när jag precis skulle börja mitt inlägg, runt 22, hörde jag ett skrik från Ks rum. Jag skyndade mig upp till hennes rum och där låg hon och ojade sig och hade jätteont i magen/rumpan. Hon hade fått förstoppning. Stackars lilla K. Jag minns att jag kunde få det ibland när jag var liten, som små barn ofta får, eftersom deras tarmkanal ofta är väldigt känslig. Jag minns att det gjorde fruktansvärt ont och att både mamma och pappa var tvungna att hjälpa mig. Den ena höll min hand och den andra försökte ta hand om mig. 
 
Så vad gjorde jag? Jag satte henne på toan, bad henne sitta still och sprang ner till köket. Jag kollade i kylskåp och skafferi efter något som kunde hjälpa henne. Jag fann då ett paket med blandade nötter och fröer. I det fanns bland annat linfrön. Så medan jag hörde K skrikandes och gråtandes från övervåningen försökte jag plocka ut linfrön, ett efter ett (kan du fatta hur hopplöst det kändes, då linfrön är så små och påsen var full av en massa andra fröer och nötter) och slängde sedan in dem i en kastrull med kokande vatten. Efter några minuter hade oljan kommit ut ur fröna och jag kunde äntligen sila ut vätskan. På väg ut från köket plockade jag på mig olja och sprang upp till toaletten. Och där satt hon väntandes med snor och tårar i hela ansiktet. Jag torkade rent hennes ansikte och doppade mitt lillfinger i oljan. Sedan kom det värsta. Jag försökte olja in hennes rumpa och det gjorde så fruktansvärt ont på henne. Hon skrek som jag aldrig har hört någon skrika innan. Sedan gav jag henne vätskan från linfröna och bad henne dricka, vilket hon vägrade. Men tillslut lyckades jag få henne att dricka, då jag mutade henne med en liten chokladbit. Jag bad henne även att dricka en massa vatten. Sedan lade jag henne i sin säng och satt bredvid henne och pillade i hennes hår medan jag sjöng de vaggsånger min mamma brukade sjunga för mig som liten, på svenska såklart (bl.a. När trollmor har lagt sina 11 små troll). Efter en stund somnade hon och sov enda till 7 på morgonen. 
 
Det första hon sa när hon vaknade var: "Kajsa, my bottom is better now!", och då skrek jag: "YES! that's fantastik!". Och ja, vad kan man säga, bevis på det fick jag när jag tog henne till toaletten på morgonen. Då kände jag mig så lättad! Den kommande dagen fick hon bara en massa fiberrik mat och hon stack en massa vatten, så nu är magen stabil igen. Jag skickade ett sms till min värdmamma och berättade hela historien och hon var mäkta imponerad av mitt handlande. Det första hon sa idag när hon kom hem var att hon tyckte det var riktigt bra gjort av mig och hon sa att hon inte hade en aning om att linfrön är så bra mig förstoppning och bad mig viss hur man gör för att få ut oljan. Det kändes bra att höra att hon var impad. 
 
Nu har jag haft ett långt gött bad och sitter i soffan och chillar. Ikväll skall mina värdföräldrar på 40-årskalas, så då skall jag sitta barnvakt. Då skall jag nog ligga i soffan och kolla på en go film och njuta av kvällen. 
 
Ha dé! 
Ovido - Quiz & Flashcards